Yazılım
En yalın tanımıyla yazılım; elektronik bir donanımı, belirli bir işi yapması için derlenmiş komutların bütünüdür. Bu komutlar işlemcilerde işlenerek bir olaya dönüştürülür. Peki Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre yazılım nedir?
Yazılım Nedir?
En yalın tanımıyla yazılım; elektronik bir donanımı, belirli bir işi yapması için derlenmiş komutların bütünüdür. Bu komutlar işlemcilerde işlenerek bir olaya dönüştürülür. Peki Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre yazılım nedir? diye baktığımızda şu tanımla karşılaşıyoruz; Bir bilgisayarda donanıma hayat veren ve bilgi işlemde kullanılan programlar, yordamlar,programlama dilleri ve belgelemelerin tümü.
Yazılım aslında hayatımızın her alanındadır.Bu haliyle yazılım aslında hayatımızı kolaylaştırır. Bilgisayarlar, telefonlar, televizyonlar, mobil teknoloji, internet, sanayide kullanılan yeni nesil cihazların neredeyse tamamı, otomotiv,inşaat, eğitim, reklam, pazarlama, iletişim, medya, eğlence, sağlık başkta olmak üzere hemen hemen tüm sektörlerde, uzay sanayisinde, günlük hayatta kulanılan bazı teknik aksesuarlarda kısacası ‘‘yazılım’’ yaşamın her alanındadır.
Yazılıma Başlarken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Bir fikrinizi hayata geçirmek yada size verilen bir yazılım işini yapabilmek için ilk önce donanımı veya işletim sistemini seçmeniz gerekir.Eğer elektronik bir donanım yapılıyorsa ihtiyaca göre en uygun performanslı ve en uygun fiyatlı işlemci ve donanımlar seçilmelidir. İşlemciler günümüzde daha uygun TL’den başlayıp binlerce liraya kadar çıkabilmektedir. Bu yüzden doğru işlemci seçimi çok önemlidir. Ardından bu işlemcinin desteklediği dil ve dile uygun derleyici belirlenmelidir. Her işlemcinin her dile ait desteği olmadığı için, desteklediği diller arasındaki seçim bu dillerin sağladığı hız ve kolaylığa göre olmalıdır.
Eğer bilgisayar için bir yazılım yapılıyorsa öncelikle hangi işletim sistemi için yazılım yapılacağı seçilir. Ardından hangi programlama dilinin kullanılacağı belirlenir. Bunun akabinde derleyici yardımı ile yazılan kodlar makine diline çevrilir. Yazılan dile uyumlu bir derleyici kullanılması bu yüzden zorunludur. Bilgisayarda dil ve derleyici uyumu elektronik cihazlara göre daha çeşitli ve kolay erişilebilir olduğu için kısa bir araştırma ile ihtiyaçlar kolaylıkla bulunabilir. Burada önemli olan programı hangi işletim sistemi için derleyeceğinizdir.